İçeriğe geç

Karstik Arazide Tarım Yapılır Mı

Karstik arazilerde tarım yapılır mı?

Ülkemizde karstik alanların en önemli kullanımlarından biri tarım arazisi olarak kullanılmasıdır. Özellikle Poljeler önemli tarımsal üretim bölgeleridir.

Karstik arazi verimli mi?

B1. Karst alanları çoğunlukla Akdeniz bölgesinde bulunur. Bu ovalarda Terra Rossa (Kırmızı Toprak) toprak türü yaygındır. Bu ovalar çok verimli değildir.

Karstik arazilerin özellikleri nelerdir?

Bu, kaya tuzu, dolomit, kireç taşı ve alçıtaşı gibi kayaların kolayca çözündüğü ve çatlakların ve kırıkların sıklıkla meydana geldiği alanları ifade eder. Yeraltı suyu ve petroller de bu kayalarda kimyasal aşınmaya neden olur. Kimyasal aşınmayla oluşan formlara karst formları denir.

Karstik araziler Türkiye’de nerede?

Türkiye’de Akdeniz ve Orta Batı Anadolu en yaygın olduğu alanlardır. En önemlileri; Bunlar Elmalı, Kestel, Gembos, Muğla, Milas, Bozova, Akseki, Korkuteli, Acıpayam, Tefenni, Tavas, Çivril, Şuhut, Göüngörmez polyeleridir.

Karstik ne demek kısaca?

Kireç taşı gibi aşınmaya dayanıklı olmayan ve kolay eriyen kayaçlardan oluşan alanlara karstik alanlar denir.

Karstik arazilerde deprem olur mu?

Bu tür depremlerde karstik bölgelerin çok derin kesimlerindeki mağaralar ve galeriler çökebilir (ancak bu durum her gelişmiş karstik bölgede geçerli değildir. Örneğin çok gelişmiş bir karstik bölge olan Taşeli Platosu, ülkemizde depremselliğin hemen hemen hiç görülmediği bir bölgedir).

Karstik kaynaklar kurur mu?

Karst kaynaklarıyla beslenenler hariç, düzenleme düzensizdir. Yazlar sıcak ve kurak olduğundan, su kaynakları çok kıtlaşır ve birçoğu kurur. Su seviyesi sonbahar yağmurlarıyla yükselir. Toros Dağları’ndaki karlar eridiğinde ilkbaharda en yüksek seviyesine ulaşır.

Acipayam karstik mi?

Polye, eriyen kayaların erimesiyle oluşan yüksek dağlar arasında geniş bir ova veya düzlüktür. Diğer yaygın adı karst ovasıdır. Denizli, Acıpayam (Karaağaç) ovası tipik bir polyedir.

Kireç taşı Türkiye’de nerede bulunur?

Türkiye’deki kireçtaşı oluşumları, Türkiye’nin en büyük karst alanı olan Toros Dağları bölgesinde bulunur. Bölgede, bazıları turizme açık olan çok sayıda mağara vardır. Ayrıca, lapis, obruk, dolin, mağara, travertenler, sarkıtlar, dikitler ve sütunlar gibi arazi şekilleri Türkiye genelinde oluşmuştur.

Dolomit karstik mi?

Suda kolayca eriyen kayaçların bulunduğu alanlara karst alanları denir. Kireç taşı, tebeşir, kaya tuzu, alçıtaşı, dolomit ve kireç taşı gibi kayaçlar karst kayaçlarıdır.

Dolin nedir kısaca?

Dolinler, karstlaşma (lapislerin kaynaşması) sonucu oluşan, boyutları bölgenin karst özelliklerine göre değişen kapalı veya yarı açık çöküntülerdir. Kireçli topraklarda eriyip çökme sonucu oluşan tava biçimli çöküntülerdir.

Dünyada karstik arazilere nerelerde rastlanır?

Karst alanları çoğunlukla Akdeniz bölgesinde bulunur. Avrupa kıtasındaki en önemli karst bölgelerinden biri Türkiye’dir. Asya kıtasındaki en önemli karst alanları Çin ve Rusya’dır. Karst alanları İskandinavya ve Güney Amerika’da da bulunur.

Karstik su ne demek?

Karst kaynağı, kireçtaşı katmanları arasında biriken yeraltı suyunun yüzeye çıktığı bir kaynak türüdür. Bu kaynağa voklüz da denir. Genellikle en fazla suyu üretenler karst kaynaklarıdır. Suyu soğuktur ve çok fazla kireç içerir.

Traverten karstik mi?

🌎♦️ Travertenler nasıl oluşur? ♦️♦️ Karst oluşum şekillerinden biridir. ♦️ Traverten: Kalsiyum bikarbonat içeren yeraltı sularında, mağara oyuklarında veya yüzeye çıktıktan sonra kalsiyum karbonatın çökelmesiyle oluşan kimyasal tortul bir taştır.

Peribacaları karstik mi?

Karst alanlarında, karst peri bacaları, suyun belirli alanlarda yeraltında seyahat ederken taşıdığı minerallerin birikmesiyle oluşur. Bu yapılar genellikle mantar şeklindedir ve yer üstünde muhteşem bir görünüm sunar. Bu tür oluşumlar ayrıca rüzgar ve su erozyonunun etkileriyle de oluşur.

Karstik arazilerde hangi kayaç türü vardır?

Bu nedenle kireç taşı, karst topografyasının tipik kayaç türüdür.

Karstik arazilerde yer altı sularına ne denir?

Toros sisteminde voklus adı verilen ve su bakımından zengin karstik kaynaklara çok sık rastlanır.

Karstik şekiller hangi arazilerde görülür?

Karst formları: Kireç taşı, alçı taşı ve kaya tuzu gibi kolay aşınabilen kayaçlar üzerinde oluşurlar. Ülkemizin Akdeniz bölgesinde sıklıkla görülebilirler. Lapya: Karst kayaçlarının suyun etkisiyle erimesiyle oluşan en küçük formdur.

Karstik birikim şekilleri nelerdir?

Karst birikintileriTraverten teraslarıTraverten terasları, kireçli suyun yüzeye ulaşması ve buharlaşması sonucu kireçtaşının çökelmesiyle oluşur. … Sarkıt ve dikitler. … Çatlaklar. … Karst peri bacaları … Tüf ve oniks. … Rimstone havuzları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort