Metinlerarasılık kavramı nedir?
Buna göre “metinlerarasılık, bir eserin kendisinden önce veya sonra gelen eserle diğer eserler arasındaki ilişkileri okuyucunun algılamasıdır.” Diğer eserler, birinci eserin metinlerarasılık referans noktasını oluşturur.
Metinler arasında ne demek?
Metinlerarasılık kavramı bize roman ve kısa öykü gibi kurgusal türdeki kitaplarla geçmişte var olan diğer kitaplar arasında farklı tekniklerle kurulan ilişkileri anlatır. Burada kullanılan teknikler alıntı, epigraf, referans, ima, parodi ve pastiş’tir.
Metinlerarasılık teknikleri nelerdir?
Metinlerarasılık nedir? Kısaca metinlerarasılık teknikleri nelerdir? 1- Alıntılama: 2- Gönderme: 3- Taklit/İlham: 4- Gülünç Dönüşüm: 26 Mayıs 2021
Metinler arası ilişki ne demek?
Özet: Metinlerarasılık, bir metnin diğer metinlerle olan açık veya gizli ilişkileridir. Bu ilişkiler, mesajı etkili bir şekilde iletmek için kullanılır. Bir metin oluştururken, metnin dış metinlerle ustaca dilbilimsel, anlatısal ve kavramsal koordinasyonu, edebiliğin bir ölçütü olarak kabul edilir.
Metinler arası anlam kurma nedir?
Metinlerarası anlamı belirlemek için metinlerden metinler (anlamlar) yaratılmalıdır. Bu tür anlamı belirlemek için okuyucu üst düzey bilişsel süreçleri kullanır. Okuyucu metinleri (yazarları) tartışarak okur. Metinler arası okuma ve anlam belirleme, metinlerarası düşünmeye ve alternatif bakış açılarının geliştirilmesine yol açar.
Metinlerarasılık hangi akıma aittir?
Metinlerarasılık, yani yazarın kendi metnini başka metinlerle bağlayarak yapılandırması, postmodernizmin en önemli tekniklerinden biridir.
Metinlerarasılığı kim buldu?
Metinlerarasılık, kökeni antik çağlara dayanan ancak postmodern metinlerde yaygın olarak kullanılan bir yöntem olarak düşünülebilir. Teorik olarak, 1960’larda Julia Kristeva tarafından ortaya atılan bir teoridir.
Metinler kaça ayrılır ve nelerdir?
Hangi metin türleri vardır? Roman. Metin türleri arasında roman muhtemelen en çok yazılan ve en çok okunandır. … Tarih. Metin türleri arasında hikaye, kısalığıyla dikkat çeken bir tür olarak öne çıkar. … Peri masalı. … Makale. … Deneme. … Şaka. … Eleştiri.
Postmodern romanda metinlerarasılık ne demek?
Metinlerle birlikte her metnin kendisinden önce yazılmış metinlerin alanında yer aldığı ve hiçbir metnin kendinden önceki metinlerden bütünüyle bağımsız olamayacağı düşüncesi ön plana çıkar.” (Aktulum, 2000: 17-18).
Postmodern üstkurmaca nedir?
Metakurgu, edebi bir eserde yaratılan kurmacanın gerçek olmadığını, bu kurmacanın kendisinin de kurmaca içerdiğini, “kurgunun örtük veya açık bir biçimde çarpıtılarak başka bir kurmacaya yol açtığını” gösteren postmodern bir anlatı biçimidir.
Anlatı teknikleri nelerdir?
Bu amaçlara bağlı olarak dört anlatım tarzı kullanılmaktadır: Açıklayıcı anlatım.
Benim Adım Kırmızı Hangi Anlatım Tekniği?
Benim Adım Kırmızı’da postmodern anlatım tekniklerinin yanı sıra klasik ve modern romanların öğelerini de kullanır. Tarih ve geleneğin kullanımı, zamanın kesinliği ve çoklu bakış açılarına dayalı somut bir olay örgüsünün varlığı bu romanı postmodern romanlardan ayırır.
Metinler arası özellik nedir?
Metinlerarasılık, metinlerin anlamının diğer metinler tarafından şekillendirilmesidir. Bir yazar tarafından daha önceki bir metni ödünç almak ve dönüştürmek için kullanılabileceği gibi, bir metni okuyan bir okuyucu tarafından başka bir metne atıfta bulunmak için de kullanılabilir.
Yazar ile metin arasındaki ilişki nasıl belirlenir?
Bir edebi metni incelerken, yazarından bağımsız düşünülemez. Yazarın yaşamı, kültürü, dünya görüşü vb. hakkında yazılmış her edebi metin, kendi izlerini taşır. Yazarlar, yaşadıkları olayları yeniden inşa eder ve yaşamlarının izlerini taşıyan bir metin seçkisi oluştururlar.
Alaycı dönüştürüm nedir?
Alaycı dönüşüm: Alaycı dönüşüm, teması aynı kalan metnin üslubundaki değişikliktir. Örneğin, bir destan veya trajedi gibi asil bir metnin sıradan bir üslupla yeniden yazılmasıdır. Üslupsal bir değişiklik meydana gelir.
Postmodern romanda metinlerarasılık ne demek?
Metinler arasında her metnin kendisinden önce yazılmış diğer metinlerin alanında yer aldığı ve hiçbir metnin kendinden önceki metinlerden bütünüyle bağımsız olamayacağı düşüncesi ön plana çıkmaktadır.” (Aktulum, 2000: 17-18).
Metinler arası karşılaştırma ne demek?
Metinlerarası karşılaştırma, farklı olayları, konuları veya temaları karşılaştırma arasındaki ilişkidir. Kısaca, iki farklı metni karşılaştırırken, bahsedilen kavramların farklı veya benzer yönleri dikkate alınarak bir karşılaştırma yapılır.
Metinlerarasılığı kim buldu?
Metinlerarasılık, kökeni antik çağlara dayanan ancak postmodern metinlerde yaygın olarak kullanılan bir yöntem olarak düşünülebilir. Teorik olarak, 1960’larda Julia Kristeva tarafından ortaya atılan bir teoridir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Balya Atmak Nedir