İçeriğe geç

Akseki Ne Demek

Akseki’nin anlamı nedir?

Marla, sanılanın aksine Arapça bir kelime değil, Divan-ı Lügatit Türk’te bulunan ve gerçek anlamı “yüksek alimler diyarı” olan tamamen Türkçe bir kelimedir. Ancak isim, Türklükten ve Türk dilinden habersiz vicdanlı yöneticiler tarafından Akseki olarak değiştirilmiştir.

Akseki’nin eski ismi nedir?

Batı Toros Dağları’nın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki ilçesinin tarihi Roma İmparatorluğu’na kadar uzanmaktadır. O zamanlar Marla (Marulya) adıyla anılan ilçe, 1872 yılına kadar Akseki adıyla Alanya’ya ve ardından Antalya’ya bağlıydı.

Aksekiler nereden gelmiştir?

Akseki, eski adıyla Marla, Toros Dağları’nda kurulmuştur. Daha sonra Selçuklu ve Osmanlı egemenliğine giren ilçede Roma İmparatorluğu’ndan beri toplulukların yaşadığı bilinmektedir. Malazgirt Savaşı’ndan sonra Türk varlığı her geçen gün artmış ve çoğunlukla Oğuzların Afşar boyuna mensup Türkmenler tarafından yerleşilmiştir.

Akseki’nin neyi meşhur?

Akseki’nin ekşi tarhanası, filizli pilavı, nohutlu et yemeği, eriştesi ve demir tatlısı gibi yöresel lezzetleri tulum peyniri ve balıyla meşhurdur.

Akseki Alevi mi?

Akseki ve çevresinde birçok Alevi dergahı kurdular. Akseki Türkmenlerinin çoğunluğu Avşar kabilesinden Yıldızhan’ın soyundan geliyor.

Akseki köy mü?

Sivrice şehir merkezine 28 km uzaklıkta, Karakaya Baraj Gölü’nün hemen kıyısında yer almaktadır. Doğusunda; Kuzeyinde Uslu köyü; Batısında Kalaba ve Kösebayır köyleri; Kılıçkaya köyüne komşu olan Akseki köyü ise dağlık bir araziye sahiptir. Alaattin köyünün kuruluşu 14. yüzyıla dayanmaktadır.

Akseki hangi maden?

En büyük boksit rezervleri Konya Seydişehir ve Antalya Akseki bölgelerinde bulunmaktadır. Bu sahalardaki toplam rezerv (gör+muh+müm) 36,5 milyon ton, kullanılabilir rezerv ise 31 milyon tondur.

Akseki hangi ilimizin?

Akseki, Türkiye’nin Antalya ilinde bir belediye ve ilçedir. Alanı 1.544 km2’dir ve nüfusu 10.477’dir (2022). Akseki, Türkiye’nin Antalya ilinde bir belediye ve ilçedir. Alanı 1.544 km2’dir ve nüfusu 10.477’dir (2022).

Antalya Kepez ismi nereden gelir?

Sözlük anlamı “deniz kıyısındaki kayalık yer” olan ve gelinlerin başlarına taktıkları taç olan Kepez, Antalya’nın kuzeyindeki ovayı gelin başı gibi taçlandırıyor.

Akseki hangi Türk boyu?

Bozahmetli Yörük Aşireti | Antalya-Manavgat-Akseki-Seydişehir-Beyşehir-Serik. Bozahmetli Yörük boyu, Anadolu Selçuklu döneminde Orta Asya’dan gelerek Toroslar’a yerleşen Oğuz boylarından biridir. Antalya-Konya bölgesinde göçebe, yarı göçebe ve yerleşik olarak yaşamaktadırlar.

Akseki Konya’dan ne zaman ayrıldı?

1872 yılında Alanya’dan ayrılan Akseki, 1901 yılında Konya Vilayetinin bünyesinde bağımsız bir sancak haline geldi.

Aksekiden sonra hangi şehir gelir?

İLÇELER: Antalya İli İlçeleri; Akseki, Alanya, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradı, Demre, Kaş, Kemer, Korkuteli, Kumluca, Manavgat, Serik, Muratpaşa, Konyaaltı, Aksu, Döşemealtı, Kepez.

Akseki’de deniz var mı?

Deniz yoluyla ulaşılabilen Akseki Koyu, berrak denizi, serin suları ve güzel plajıyla görülmeye değerdir.

Akseki Antalya’ya ne zaman bağlandı?

O dönemde Marla (Marulya) adıyla anılan ilçe, 1872 yılına kadar Akseki adıyla Alanya’ya, daha sonra da Antalya’ya bağlandı.

Akseki’den ne alınır?

Akseki’den ayrılmayanlar için hayvancılık, arıcılık, ağaççılık, kardelen, salep, kekik ve yumurta yağı, peynir ve tereyağı ticareti başlıca geçim kaynaklarıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Oral Yapan Escort